keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Korean kielestä

Aikaisemmin, kevään vaihtuessa kesään yritin vähän selvitellä Korean kielen aakkosista jotain. Enää en paljon mitään muista, mutta taitaa olla hyvä aika vähitellen syventyä niihinkin koukeroihin tarkemmin.
Google ja internet ovat hyviä ystäviä kieltenkin opettelussa, ainakin alkuun. Eniten taisin aiemmin selailla sivustoa, joka oli otsikoitu "Learn to read, write and pronounce Korean".

Yllätys oli se, että koreassa on vain 24 aakkosta, joita yhdistelemällä saadaan aikaan eri merkkejä, tai tavuja, toisin kuin kiinassa ja japanissa, jossa asioille on omat tietyt merkkinsä.

Yllämainittu sivusto on kuin tehty stereotyyppiteekkareille, sillä heti ensimmäinen sivustolla esitelty tavu, 바, tarkoittaa baaria. Kyseinen tavu tai merkki muodostuu kahdesta aakkosesta, ㅂ jaㅏ. Romanisaatio merkeistä olisi lähinnä b ja a, eli merkki lausuttaneen "ba".
Mahdettaisiinkohan "Laura" sitten kirjoittaa 라우라, eli la-u-la? ㄹ-merkin romanisaatio on virallisesti aina "l", mutta se lausutaan kuten "r" tai "l". ㅜ vastaa kotoista kirjainta "u", mutta koska jokaisen tavun pitää alkaa aina konsonantilla, on olemassa merkki O, joten pelkkä "u" olisi siis 우.

Mutta myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti