maanantai 18. elokuuta 2008

Ne on ne pienet erot...

Olen nyt tässä ennen matkaa yrittänyt selvittää Suomen ja Korean välisiä eroavaisuuksia käytännön kannalta.

Yksi asia jota ainakin minulaiseni suhteellisen kokematon matkailija pitää itsestäänselvyytenä, on sähkövirta. Google kertoi, että korealainen sähkö on 220-volttista ja 60-hertsistä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että suomalaisista pistorasioista saa 230 voltin ja 50 hertsin sähköä. Pikainen vilkaisu kännykän ja läppärin johtoihin toi ilmi, että ainakin muuntajat ovat edellä mainituille alueille sopivia. Pistokkeista oli mainittu, että sekä Koreassa että Suomessa ovat käytössä C- ja F-tyypin pistokkeet. Koreassa on myös A- ja B-tyypin pistorasioita, joista tulee 110 volttia, mutta nämä ovat jäämässä pois käytöstä. Wikipedia tietää kertoa tarkemmin ja kuvien kanssa.

Läppärin muuntajan skaalan pitäisi olla riittävä ainakin.

Sitten ajasta. Etelä-Koreassa on voimassa UTC+9 ja kesäaika ei ole käytössä. Suomen UTC on +2 ja kesäajan aikaan +3. Ero on siis lokakuun viimeiseen sunnuntaihin asti 6 tuntia ja sen jälkeen 7 tuntia.

Sitten sääoloista. Viereisiin, Wikipediasta napattuihin kaavioihin perustuen, voisi pikaisesti arvioida, että Soulissa on hieman lämpimämpää ja huomattavasti kosteampaa - ainakin kesäisin.
Lähempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että talvi on suhteellisen kuivaa aikaa Soulissa. Talven sademäärät ovat alhaisemmat kuin Tammerkosken rannoilla. Koreassa alkaa kaikkein kuumin aika olla lopuillaan ja säät viilenevät syksyyn sielläkin - kohtalaisen nopeasti.

Korean syksyisen säätilan selvitys onnistunee kuitenkin parhaiten paikan päällä. Raportteja säästä ja muustakin myöhemmin.

Liikenteestä mainittakoon, että Koreassa liikenne kulkee tien oikeaa laitaa kuten Suomessakin. Kuriositeetin vuoksi muistutettakoon, että myös kiinassa kuljetaan tien oikeaa laitaa. Japanissa taas kruisaillaan vasemmalla puolella.
Soulin metro on muuten maailman 4. pisin ja myös 4. käytetyin - sillä tehdään yli 1,65 miljardia matkaa vuodessa.

Sitten hieman tilastollisia lukuja. HDI, eli inhimillisen kehityksen indeksi kertoo maan odotettavissa olevasta elinajasta, lukutaidosta, koulutuksesta ja elintasosta. Suomi on 11. sijalla arvolla 0.952. Etelä-Korea on sijalla 26 arvolla 0.921. Gini-kerroin, joka kertoo tuloeroista väestön kesken, on Suomessa 26.9 ja Etelä-Koreassa 35.1. Kyseisen kertoimen ollessa 100 vain yksi tienaa kaiken kun muut jäävät nollille ja arvo 0 tarkoittaa, että kaikki tienaavat tasan saman verran.
Etelä-Koreassa on vähän päälle 49 miljoonaa asukasta, Suomessa noin 5.3 miljoonaa asukasta. Etelä-Korean pinta-ala on vähän alle kolmasosa Suomen pinta-alasta.

Matkalaukku uupuu itseltäni vielä, mutta ilmeisesti työpaikan puolesta saa alennuksia matkalaukuista jostain tietystä liikkeestä - Laura ehti oman matkalaukkunsa hommaaman jo aikaa sitten.

Myös Ajousta tulleista sähköposteista yritin vastaanottajalistoilta etsiä suomalaisia nimiä, ja muutama suomalaisen oloinen löytyi. Niistä muutamasta pari tuli vastaan Facebookissa ja yhteen sain yhteydenkin. Hän oli ottanut varaslähdön ja on jo Kiinassa ja 25. päivä menossa lautalla Koreaan.
Edit:
Toinenkin Facebookista löytynyt Korean vaihtari ilmoitti itsestään. On kuulemma lähdössä Souliin jo tässä lähipäivinä, viikkoa ennen varsinaista päivää jolloin kampuksen asuntoihin pääsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti