tiistai 16. syyskuuta 2008

Huomoita Koreasta II

Oikeastaan minun piti kirjoittaa näistä jo edelliseen postaukseen, mutta nämä eivät olleet päällimmäisenä mielessä, kun asiaa muutenkin oli paljon.

Katumaasturit. En tiedä tarkemmin korean automyyntitilastoista, mutta tuntuu että puolet autoista on katumaastureita. Suomessakin on pitkään jo toitotettu vihreiden arvojen perään, mutta täällä ei mokomasta paljoa tiedetä.
Poikkeuksetta kaikki katumaasturit (ja autot yleensä täällä) ovat joko Kian, Hyundain, Samsungin tai Ssangyongin valmistamia. Toivottavasti ne edes kuluttavat vähemmän ja tuottavat vähemmän haitallisia kaasuja, sillä kadut ne ainakin tukkivat tehokkaasti - ilman katumaastureitakin liikenne on kuitenkin todella tukkoista.
Autoja myös näkee vähän väliä parkkeerattuina hyvinkin ahtaasti ja mielikuvituksellisiin paikkoihin jalkakäytävillä.

Ohimennen mainitsen jälleen kerran liikennevalot, joiden vaihtuminen kestää suomalaisessa mittakaavassa todella, todella kauan. Valoissa on erikseen kääntymistä osoittavat nuolivalot, mutta en ole vielä hahmottanut miten niiden logiikka yleisesti ottaen toimii.

Seuraava huomio koskee motellia, jossa olimme taas viime viikonloppuna. Motellia pyörittää pariskunta, jonka nainen ymmärtää ihan kohtalaisesti mitä milloinkin halutaan ja viimeistään elekielellä pärjää.
Motellissa on töissä myös jokin toinen nainen, jonka kanssa meillä oli vähän hankalampaa. Menimme perjantaina ihan normaalisti motellille ja pyysimme huonetta. Nainen tyrkytti meille heti avainta eikä meinannut pyytää rahaa. Nainen ilmeisesti sekoitti meidät yhteen saksalaiseen pariskuntaan, joka myös majailee motellissa. Siinä meni aikansa että saimme selvitettyä, että emme halua mennä siihen huoneeseen vaan että haluamme uuden huoneen.
Motellissa on käyttämättömien huoneiden ovet auki, joten kädestä pitäen näytimme naiselle tyhjää huonetta ja tyrkytimme rahoja. Lopulta nainen kuitenkin ymmärsi ja antoi meille avaimen huoneeseen.
Ei elekielelläkään aina pärjää.

Vielä vähän kulttuuria: Etelä-Koreassa on ainakin kaksi kanavaa, jotka näyttävät Starcraft-otteluita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti