keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Ääntelyä

Ensimmäiset tunnit korean kielikurssilla kuluvat lähinnä merkkien äänteiden opettelussa. Olo on ajoittain kuten ala-asteella aakkosia opetellessa, mutta ei kai tätä kieltä muutenkaan pysty opettamaan jos ei synnynnäisesti koreaa puhu.
Opettelu alkaa vokaalien äänteiden harjoittelusta. Alla olevat äänteet ovat englanniksi.

[a][ə][o][u][ɨ][i]


[ya][yə][yo][yu]


Korealaisten aakkosten kirjoittaminen on helppoa. Korealaiset merkit, eli tavut, koostuvat vähintään konsonantista ja vokaalista ja enintään konsonantista, vokaalista ja konsonantista.
Mikäli tavu alkaa vokaalilla, laitetaan alkavan vokaalin eteen äännetön konsonantti, ᄋ, eli esimerkiksi tavu, joka äännetään [a], kirjoitetaan 어.
Ensimmäisiä sanoja, joita opeteltiin, oli mm. 우유, [u-yu] eli "maito". Merkkien asettelu tavuun, kuten edeltä voi huomata, riippuu vokaalista. Jos vokaali on vaakasuora, sijoitetaan vokaali konsonantin alle (tai konsonanttien väliin) ja pystysuora vokaali konsonantin tai konsonanttien vasemmalle puolelle. Helppoa? Tottakai. Esimerkiksi "kettu" on 여오, [yə-u].

Lopulta sain myös kurssini järjestykseen. Aikataulu näyttää tällä hetkellä jokseenkin tältä:

klomatiketope
9.00-10.15




10.30-11.45





12.00-13.15




13.30-14.45




15.00-16.15




16.30-17.45





Perjantaina ei siis ole mitään, maanantaina ja keskiviikkona alkaa päivä kahdeltatoista, tiistaina ja torstaina yhdeksältä. Tunteja ei kovin paljoa ole loppujen lopuksi. Jokainen kurssi on kolmen paikallisen nopan arvoinen.

Teimme stefanin kanssa pienen valokuvaus-kävelyretken, samoille kulmille missä ennenkin kävimme. Söimme eräässä ravintolassa jotain, mitä stefan kutsuu nimellä "Pirogi", eli taikinan sisään leivottua lihaa, kasviksia tai mitä vaan. Mukaan tarttui myös mutustelua varten viinirypäleiden tapainen rypälekimppu. Kyseessä ei kuitenkaan ollut niinkään eurooppalainen lajike, vaan näitä "Kyohon rypäleitä" viljellään oikeastaan vain Kaliforniassa, Chilessä sekä erityisesti kaukoidässä, muun muassa Koreassa. Maku muistuttaa ehkä etäisesti karviaisen ja viinirypäleen risteytystä. Alla vielä kuva kyseisistä rypäleistä. Kyllä niitä makeannälkään söi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti